Har du sålt en bil och fått ett krav från köparen?

– Denna artikel hjälper dig som fått ett krav mot dig grundat på ett fel som uppkommit på ett försålt fordon

Har du en tvist med en köpare och funderar du på att anlita jurist eller advokat? Alla fel som visar sig på ett fordon efter ett köp är inte av sådan art att säljaren ansvarar för dem. I avsaknad av exempelvis en så kallad funktionsgaranti ansvarar säljaren endast för ursprungsfel – fel som fanns innan köpet. Det räcker att kärnan till felet fanns innan köpet, även om felet yttrade sig först senare.

– Skärpt ansvar för bilhandlare, mindre ansvar vid privat försäljning

Då en privatperson köper bil av en bilhandlare gäller konsumentköplagen. Konsumentköplagen föreskriver ett skärpt felansvar för säljaren, bland annat eftersom bevisbördan för huruvida ett fel är ursprungligt eller ej faller på säljaren som måste bevisa att ett fel som upptäckts inom 6 månader från köpet inte är ursprungligt (för köp efter 1 maj 2022 gäller två år istället för 6 månader). Läs mer här.

Vid privat försäljning (och även vid försäljning mellan bilhandlare och företagare) gäller att köparen måste bevisa att felet är ett ursprungsfel. Något som kan vara svårt i vissa situationer och som mycket hänger på styrkan i teknisk bevisning/teknikerutlåtanden. Läs mer här.

– Säljaren ansvarar inte om felet uppkom efter köpet

Om det går att konstatera att felet inte fanns vid överlåtelsen, t.ex. eftersom den orsakats av köparens vanvård eller onormala brukande, leder det till att något anspråk inte kan drivas med framgång mot dig som säljare.

– Låt din jurist göra anmälan till din rättsskyddsförsäkring!

Hade du en giltig bilförsäkring dagen du sålde bilen? Bra, då täcks du av försäkringens rättsskyddsmoment! Rättsskyddet gäller även för dig som säljare som mottar ett krav från en köpare. Rättsskyddet täcker normalt 80 % av dina kostnader för att anlita juridiskt ombud. 20 % av kostnaderna utgörs av självrisk, som du betalar. I ett typiskt fall där förlikning sker på ett tidigt stadium kan självrisken för dig som klient stanna på 1-2000 kr. Läs mer om priser och rättsskyddsförsäkring.

– Anlita en biljurist – anlita Juristbyrån Din Juridik

På Juristbyrån Din Juridik driver vi som en av våra huvudinriktningar rättsfall som involverar bilar. Detta gör att vi har unik kompetens kring biljuridik som krävs för att driva ditt ärende framåt på bästa sätt. Ibland kan det finnas skäl att ingå förlikning med en köpare, då förhandlar vi för din räkning, enligt dina instruktioner. I andra fall låter vi ärendet gå hela vägen till dom i domstol.

Kontakta oss

15 min kostnadsfri rådgivning (08-559 16 295)

Kontakta oss genom att ringa oss på  redan idag! Du får upp till 15 minuters kostnadsfri rådgivning för en inledande diskussion kring ditt ärende. Vi hjälper dig att avgöra om ditt ärende är lämpligt att driva i domstol.

Antal vunna eller förlikta mål

Eftersom vi inte tar oss an fall där vi bedömer att klienten har ringa möjlighet till framgång kan vi stoltsera med 95 % vunna eller förlikta mål inom fordonsrelaterad juridik.

  • Övrig civilrättslig och offentligrättslig juridik
  • Biljuridik och övrig fordonsrelaterad juridik

Experter på fordonsjuridik

Vi lägger ungefär 75 % av vår arbetstid på fordonsrelaterad juridik. Du kan således vara trygg i att detta är vårt specialistområde.

  • Domstolsprocess
  • Tredskodom eller av motparten medgivet krav

Oftast lösning utan rättegång

I över 50 % av fallen löser vi fallet utan att det behöver gå till huvudförhandling och dom. Till exempel genom att motparten medger kravet eller får en så kallad tredskodom mot sig.

Omdömen

UTMÄRKT
19 recensioner
marcus fjeldstad
marcus fjeldstad
2022-05-31
Mycket bra hjälp !
Läs mer
Tommy Lokander
Tommy Lokander
2022-05-30
Vill verkligen rekommendera Juristbyrån Din Juridik. De svarade snabbt på mail och allt gick väldigt smidigt. Utan juridisk hjälp kom vi ingen vart, så vi är supernöjda med Din Juridik och förlikningen med bilfirman.
Läs mer
Ola Gräsberg
Ola Gräsberg
2022-01-25
Mycket bra bemötande, tydlig kommunikation och snabbt svar. Rekommenderas!
Läs mer
Isse
Isse
2022-01-15
Fick snabb och professionell vägledning.
Läs mer
Per Karnbrink
Per Karnbrink
2021-12-20
Från den första kontakten till förlikningen med bilfirman, har juristen agerat kunnigt. Otroligt skönt att ha ett professionellt bollplank i en svår situation. Han såg till att rätt blev rätt, utan tingsrätt! Rekommenderas!!
Läs mer