Vad gäller vid förmedlingsköp?

Förmedlingsköp är en typ av köp som ofta är aktuella vid försäljning till privatpersoner/konsumenter. Ett förmedlingsköp innebär att köpet på något sätt tillkommer genom, eller med hjälp av, en mellanhand (förmedlaren).

Konsumentköplagen gäller för köp av näringsidkare som gjorts av en privatperson för privat bruk. Konsumentköplagen innebär mer förmånliga regler för köparen än den allmänna köplagen. Men vad händer om säljaren är en privatperson och förmedlaren är en näringsidkare (till exempel en bilhandlare)? I den situation följer det av konsumentköplagen 1 kap 4 § att lagen gäller eftersom en näringsidkare förmedlat köpet.

När säljaren är en privatperson och förmedlaren är en näringsidkare får en köpande konsument alltså ett avsevärt starkare skydd än om köpet skett utan förmedlaren. Det följer även av konsumentköplagen 1 kap 4 § att köparen kan rikta krav både mot säljaren och förmedlaren och att dessa alltså svarar solidariskt.

När föreligger ett förmedlingsköp i konsumentköplagens mening?

 • Säljaren är en privatperson eller juridisk person som inte är näringsidkare (t.ex. ideell förening eller dödsbo)
 • Köparen är en privatperson som handlar för ändamål som huvudsakligen faller utanför näringsverksamhet
 • Det har skett åtgärder av förmedlaren som anses utgöra förmedling. Det typiska förmedlingsfallet avser situationer där näringsidkaren uppträder som ombud för säljaren och alltså agerar i säljarens namn och för säljarens räkning. Men även utan att så är fallet kan en förmedlingssituation anses föreligga, om näringsidkaren på ett eller flera sätt aktivt har medverkat till försäljningen. Det kan vara t.ex. att näringsidkaren marknadsfört varan genom annonser eller på något annat sätt, visat varan på sitt försäljningsställe, ställt sitt kontraktsformulär till förfogande för avtalsskrivningen vid försäljningen, tagit emot betalningen och utfärdat kvitto eller levererat varan.
 • När det handlar om köp mellan näringsidkare som förmedlats av en mellanhand blir det däremot inte ett förmedlingsköp om inte mellanhanden har ingått avtal med köparen i eget namn.

Våra jurister är experter på köprätt

Juristbyrån Din Juridik är specialiserad på juridiken kring köp av varor och utrustning i allmänhet – köprätten. Exempel på tvister där Din Juridik bistår är tvister med tillverkare, försäkringsbolag, mellan näringsidkare och mellan privatpersoner. Vi bistår även i ärenden kring internationella köp. Vi bistår köpare såväl som säljare. Vi är en juristbyrå som bistår i alla juridiska ärenden kring köprätt. Vi biträder privatpersoner såväl som företag i hela Sverige.

Ärlig bedömning av utsikterna i ert fall

Vår ambition är att hela tiden driva ditt mål framåt för den snabbaste, bästa och mest kostnadseffektiva lösningen. Vi ger er en rak och tydlig bedömning av era utsikter att nå framgång. Vi tar oss inte an fall där vi bedömer att utsikterna till framgång är små.

Kontakta oss

Upp till 15 minuter kostnadsfritt

Kontakta oss redan idag genom att ringa 08-559 16 295 för att diskutera ditt juridiska problem och förutsättningarna för att driva din tvist med hjälp av oss. Vi ger dig upp till 15 minuters kostnadsfri rådgivning. Notera att du i många fall kan ha rätt till rättsskyddsersättning i din försäkring som kan täcka större delen av kostnaderna.

Antal vunna eller förlikta mål

Eftersom vi inte tar oss an fall där vi bedömer att klienten har ringa möjlighet till framgång kan vi stoltsera med 9 av 10 vunna eller förlikta mål inom köprättslig juridik.

 • Övrig civilrättslig och offentligrättslig juridik
 • Köprättslig juridik

Experter på köprätt

Vi lägger ungefär 75 % av vår arbetstid på köprättslig juridik. Du kan således vara trygg i att detta är vårt specialistområde.

 • Domstolsprocess
 • Tredskodom eller av motparten medgivet krav

Oftast lösning utan rättegång

I över 50 % av fallen löser vi fallet utan att det behöver gå till huvudförhandling och dom. Till exempel genom att motparten medger kravet eller får en så kallad tredskodom mot sig.

 • Kunde inte fått en bättre Jurist. Så hjälpsam och alltid tillgänglig. Hans hjälp var ovärderlig. Kan varmt rekommendera denna juristfirma.

  camilla warnborg Avatar camilla warnborg
  5 december 2023

  OK lätt kontakt,snabbt och precist!

  per grönlund Avatar per grönlund
  30 november 2023

  Strålande arbete av Marcus. Satte sig väldigt bra in i ärendet som gällde ett bilköp av en bilfirma i Stockholm som visade sig vara riktiga bilskojare. Rekommenderar varmt att du... läs mer

  Carina Pettersson Avatar Carina Pettersson
  23 november 2023
 • Marcus hjälpte oss med att häva ett bilköp genom förlikning med bilfirman. Vi ville undvika en tvist i domstol då det kan bli en utdragen process med oviss utgång. ... läs mer

  Johanna Lindkvist Avatar Johanna Lindkvist
  16 november 2023

  Hade det inte varit för er så hade vi gett upp även när vi visste att vi hade rätten på vår sida, så fruktansvärt duktiga och kunniga! Precis som... läs mer

  Danne Rosengren Avatar Danne Rosengren
  16 november 2023

  Marcus är supertrevlig, effektiv och mycket professionell. Rekommenderar varmt!

  Anna W Avatar Anna W
  7 november 2023
 • Tacksam för den hjälpen jag fick av Marcus. Hade problem med bilfirman och Marcus löste mitt ärende som en kung, utan krångel. Tacksam att jag hittade er. Rekommenderar starkt!

  Abdinajib Ahmed Avatar Abdinajib Ahmed
  7 november 2023

  Riktigt bra Jurist han fick ärendet det tog en vecka så var allt klart hade en annan advokat som höll på i 6 månad utan resultat på ett mycket enkelt... läs mer

  Fadi Tahan Avatar Fadi Tahan
  7 november 2023

  Vi fick stort förtroende för Marcus och bra assistans i en trängd situation. Rekommenderas.

  Jan Falton Avatar Jan Falton
  7 oktober 2023