Vad gäller vid förmedlingsköp?
Förmedlingsköp är en typ av köp som ofta är aktuella vid försäljning till privatpersoner/konsumenter. Ett förmedlingsköp innebär att köpet på något sätt tillkommer genom, eller med hjälp av, en mellanhand (förmedlaren).
Konsumentköplagen gäller för köp av näringsidkare som gjorts av en privatperson för privat bruk. Konsumentköplagen innebär mer förmånliga regler för köparen än den allmänna köplagen. Men vad händer om säljaren är en privatperson och förmedlaren är en näringsidkare (till exempel en bilhandlare)? I den situation följer det av konsumentköplagen 1 kap 4 § att lagen gäller eftersom en näringsidkare förmedlat köpet.
När säljaren är en privatperson och förmedlaren är en näringsidkare får en köpande konsument alltså ett avsevärt starkare skydd än om köpet skett utan förmedlaren. Det följer även av konsumentköplagen 1 kap 4 § att köparen kan rikta krav både mot säljaren och förmedlaren och att dessa alltså svarar solidariskt.
När föreligger ett förmedlingsköp i konsumentköplagens mening?
- Säljaren är en privatperson eller juridisk person som inte är näringsidkare (t.ex. ideell förening eller dödsbo)
- Köparen är en privatperson som handlar för ändamål som huvudsakligen faller utanför näringsverksamhet
- Det har skett åtgärder av förmedlaren som anses utgöra förmedling. Det typiska förmedlingsfallet avser situationer där näringsidkaren uppträder som ombud för säljaren och alltså agerar i säljarens namn och för säljarens räkning. Men även utan att så är fallet kan en förmedlingssituation anses föreligga, om näringsidkaren på ett eller flera sätt aktivt har medverkat till försäljningen. Det kan vara t.ex. att näringsidkaren marknadsfört varan genom annonser eller på något annat sätt, visat varan på sitt försäljningsställe, ställt sitt kontraktsformulär till förfogande för avtalsskrivningen vid försäljningen, tagit emot betalningen och utfärdat kvitto eller levererat varan.
- När det handlar om köp mellan näringsidkare som förmedlats av en mellanhand blir det däremot inte ett förmedlingsköp om inte mellanhanden har ingått avtal med köparen i eget namn.
Våra jurister är experter på köprätt
Juristbyrån Din Juridik är specialiserad på juridiken kring köp av varor och utrustning i allmänhet – köprätten. Exempel på tvister där Din Juridik bistår är tvister med tillverkare, försäkringsbolag, mellan näringsidkare och mellan privatpersoner. Vi bistår även i ärenden kring internationella köp. Vi bistår köpare såväl som säljare. Vi är en juristbyrå som bistår i alla juridiska ärenden kring köprätt. Vi biträder privatpersoner såväl som företag i hela Sverige.
Ärlig bedömning av utsikterna i ert fall
Vår ambition är att hela tiden driva ditt mål framåt för den snabbaste, bästa och mest kostnadseffektiva lösningen. Vi ger er en rak och tydlig bedömning av era utsikter att nå framgång. Vi tar oss inte an fall där vi bedömer att utsikterna till framgång är små.
Antal vunna eller förlikta mål
Eftersom vi inte tar oss an fall där vi bedömer att klienten har ringa möjlighet till framgång kan vi stoltsera med 9 av 10 vunna eller förlikta mål inom köprättslig juridik.
- Övrig civilrättslig och offentligrättslig juridik
- Köprättslig juridik
Experter på köprätt
Vi lägger ungefär 75 % av vår arbetstid på köprättslig juridik. Du kan således vara trygg i att detta är vårt specialistområde.
- Domstolsprocess
- Tredskodom eller av motparten medgivet krav
Oftast lösning utan rättegång
I över 50 % av fallen löser vi fallet utan att det behöver gå till huvudförhandling och dom. Till exempel genom att motparten medger kravet eller får en så kallad tredskodom mot sig.