Dolda fel på bilar efter köp: Juridisk guide
Vi förklarar dolda fel som visar sig efter köp av en begagnad bil. Vem ansvarar för dolda fel? Att köpa eller sälja en personbil är en betydande affär som kan involvera stora ekonomiska åtaganden. En central fråga som ofta uppstår i dessa transaktioner är hanteringen av dolda fel. Den här artikeln syftar till att ge en omfattande översikt över dolda fel på bilar och den juridiska bedömningen av dolda fel på bilar. Genom att förstå lagstiftningen och sina rättigheter respektive skyldigheter kan både köpare och säljare minimera risken för framtida tvister.
Vad är ett dolt fel på en personbil?
Ett dolt fel är ett fel som (något förenklat):
- Fanns vid köptillfället: Felet existerade när köpet genomfördes.
- Inte var upptäckbart: Felet kunde inte upptäckas vid en normalt aktsam undersökning (köplagen) respektive inte var uppenbart (konsumentköplagen).
- Var oväntat: Felet är av sådan karaktär att köparen inte borde förvänta sig det, baserat på centrala faktorer som bilens ålder, pris och körsträcka.
Lagstiftning som reglerar dolda fel på personbilar
Köplagen (1990:931)
För köp mellan privatpersoner eller mellan företag gäller köplagen. Lagen är dispositiv, vilket innebär att avtal mellan parterna kan ha företräde framför lagens bestämmelser. Köplagen innehåller regler om när det föreligger fel på varan och att säljaren framförallt ansvarar för dolda fel.
Konsumentköplagen (1990:932)
När en privatperson köper en bil från en näringsidkare (till exempel en bilhandlare) gäller konsumentköplagen. Denna lag är tvingande till konsumentens förmån, vilket innebär att avtal inte kan ge sämre villkor än lagen föreskriver. Konsumentköplagen innebär ansvar för säljaren som är större än för enbart dolda fel.
Köparens undersökningsplikt
Vid köp mellan privatpersoner
Enligt köplagen har köparen en undersökningsplikt. Det innebär att köparen förväntas undersöka bilen noggrant innan köpet. Om köparen underlåter detta, kan han eller hon förlora rätten att åberopa fel som kunde ha upptäckts vid en sådan undersökning. Undersökningsplikten före köpet gäller dock inte om varan faktiskt inte har undersökts inför köpet och köparen inte heller har bett köparen undersöka bilen.
Vid köp av privatpersoner från näringsidkare
Enligt konsumentköplagen har köparen ingen undersökningsplikt före köpet. Det här innebär att säljaren som är näringsidkare har ett större ansvar än för enbart dolda fel. Dock kan inte köparen göra gällande uppenbara fel så som till exempel en spricka i en vindruta – fel som uppenbarligen skulle ha uppmärksammats vid köpet – sådana fel får i regel anses avtalade.
Säljarens upplysningsplikt
Allmän upplysningsplikt
Säljaren har en upplysningsplikt som innefattar att informera köparen om allvarliga kända fel och brister som kan påverka köparens beslut. Underlåtenhet att upplysa om sådana fel kan göra säljaren ansvarig för dolda fel och kan även påverka i vilken grad felet behöver vara dolt för att säljaren ska ansvara.
Felaktiga uppgifter
Om säljaren lämnar felaktiga eller vilseledande uppgifter om bilens skick, kan detta utgöra ett fel enligt både köplagen och konsumentköplagen och gör att säljaren kan ansvara även om felet inte är dolt – det här har samband med att av säljaren lämnade uppgifter anses minska köparens undersökningsplikt eller helt ta bort den i aktuellt avseende.
Vanliga exempel på dolda fel på personbilar
Att känna till vanliga typer av dolda fel kan hjälpa köpare och säljare att vara mer uppmärksamma:
- Motorproblem: Inre skador på motorn som inte är synliga vid en yttre inspektion.
- Växellådefel: Dolda fel i växellådan som visar sig först efter en tids användning.
- Elektriska fel: Problem med bilens elsystem som påverkar funktioner som belysning, instrumentpanel eller säkerhetssystem.
- Krockskador: Tidigare krockskador som har reparerats utan att informera köparen, särskilt om reparationen inte är fackmannamässigt utförd.
- Rostskador: Dolda rostangrepp i bilens struktur som kan påverka säkerheten.
- Manipulerad mätarställning: Om säljaren har manipulerat bilens mätarställning för att visa färre körda mil.
- Fel på avgasreningssystemet: Problem med katalysatorn eller partikelfiltret som kan leda till ökade utsläpp och krav på dyra reparationer.
- Dolda läckor: Läckage av olja, kylvätska eller andra vätskor som inte är uppenbara vid köptillfället.
- Fukt- och vattenskador: Skador orsakade av vatteninträngning som kan leda till mögel eller rost.
- Felaktiga serviceuppgifter: Om säljaren har lämnat felaktiga uppgifter om bilens servicehistorik.
- Allvarliga brister i fordonets historik: Fordonet kan ha importerats efter att ha skrotats i utlandet (vanligen USA). Fordonet kan också ha varit stulet.
Hur hanteras dolda fel juridiskt?
Reklamation av dolda fel
Enligt köplagen
Det finns en reklamationsfrist på två år enligt köplagen, vilket innebär att köparen kan reklamera fel som visar sig inom två år från det att han tog emot bilen. Reklamation ska dock alltid ske inom skälig tid från det att felet upptäckts eller borde ha upptäckts. Vad som anses som skälig tid kan variera beroende på omständigheterna, men regeln innebär att reklamation måste ske tämligen skyndsamt när felet väl har upptäckts.
Enligt konsumentköplagen
Det finns en reklamationsfrist på tre år enligt konsumentköplagen, vilket innebär att köparen kan reklamera fel som visar sig inom tre år från det att han tog emot bilen. Reklamation ska dock alltid ske inom skälig tid från det att felet upptäckts – en reklamation som sker inom två månader från upptäckten av felet anses enligt konsumentköplagen alltid vara inom skälig tid.
Bevisbörda
Enligt köplagen
Enligt köplagen är det alltid upp till köparen att bevisa att felet fanns vid köpet (och var dolt), även om det visat sig senare.
Enligt konsumentköplagen – under de första två åren
Enligt konsumentköplagen presumeras fel som visar sig inom två år från köpet ha funnits vid leveransen, om inte säljaren kan bevisa annat. Presumtionen blir svagare desto fler månader och desto fler mil bilen har körts sedan köpet.
Enligt konsumentköplagen – efter två år
Efter två år är det upp till köparen att bevisa att felet fanns vid köptillfället på liknande sätt som enligt köplagens regler.
Påföljder vid dolda Fel
Om ett dolt fel konstateras kan köparen ha rätt till:
- Avhjälpande: Säljaren åtgärdar felet utan kostnad för köparen. Säljaren har rätt till detta i första hand, om det erbjuds inom skälig tid och utan väsentlig olägenhet och utan kostnad för köparen.
- Prisavdrag: Köparen får en ekonomisk kompensation motsvarande kostnaden för att åtgärda felet.
- Hävning av köpet: Vid allvarliga fel kan köpet hävas, och parternas prestationer går åter.
- Skadestånd: Köparen kan ha rätt till ersättning för ekonomisk skada som orsakats av felet.
Säljarens möjlighet att begränsa sitt ansvar för dolda fel
Ansvarsfriskrivning
Säljaren kan försöka begränsa sitt ansvar för dolda fel genom att inkludera ansvarsfriskrivningar i avtalet, till exempel “säljes i befintligt skick”. Dock har sådana klausuler begränsad verkan då fel kan anses föreligga trots sådana klausuler om det handlar om allvarliga avvikelser.
Friskrivning ej möjlig i konsumentförhållanden
I konsumentförhållanden är konsumentköplagen tvingande till konsumentens förmån, vilket innebär att avtal inte kan ge sämre villkor än lagen föreskriver. Det är inte möjligt för näringsidkaren att göra allmänna friskrivningar så som “befintligt skick” eller “renoveringsobjekt” om inte avvikelserna därefter beskrivs på ett specifikt och detaljerat sätt och separat i förhållande till köpeavtalet (till exempel i en varudeklaration).
Tips för köpare av bilar
- Gör ett biltest på bilprovning eller bilverkstad: En professionell besiktning kan upptäcka dolda fel som du själv kanske missar.
- Provkör bilen ordentligt: En längre provkörning kan avslöja dolda fel som inte märks vid en kort tur.
- Kontrollera servicehistorik: Be om fullständig dokumentation av service och reparationer så kan du upptäcka dolda fel i historiken.
- Ta fram fordonshistorik: Kontrollera bilens historik via Transportstyrelsen och sajter så som car.info för att upptäcka eventuella skulder, tidigare skador eller andra dolda fel.
- Använd skriftligt avtal: Dokumentera alla villkor och uppgifter skriftligt.
Tips för säljare av bilar
- Var transparent: Upplys skriftligen om alla kända fel och brister för att undvika framtida tvister och påståenden om dolda fel
- Dokumentera allt: Spara kommunikation och dokumentation som visar att du informerat köparen om eventuella fel.
- Ange “Säljes i befintligt skick”: Även om detta inte helt befriar från ansvar, kan det minska risken för krav och höjer ribban något för säljarens ansvar (gäller ej i konsumentförhållanden)
- Undvik felaktiga uppgifter: Ge korrekta och sanningsenliga uppgifter om bilens skick och historik.
- Använd skriftligt avtal: Ett tydligt avtal skyddar båda parter och visar vad ni kommit överens om.
Sammanfattning: Dolda fel är en kritisk fråga vid bilköp
Dolda fel på personbilar är en komplex juridisk fråga som kräver noggrannhet och medvetenhet från både köpare och säljare. Genom att förstå sina rättigheter och skyldigheter enligt köplagen och konsumentköplagen, kan båda parter minimera risken för framtida tvister.
Ta hjälp
Juristbyrån Din Juridik hjälper dig att driva ditt krav – vi har drivit hundratals fall inom biljuridik i domstol. Läs mer om priser eller kontakta oss.
Vanliga frågor om dolda fel på personbilar
Vad ska jag göra om jag upptäcker ett dolt fel efter köpet?
Kontakta säljaren skriftligen så snart som möjligt och beskriv felet detaljerat. Be om en lösning, till exempel reparation eller prisavdrag.
Kan jag häva köpet på grund av ett dolt fel?
Ja, om felet faller under säljarens ansvar och är av tillräcklig betydelse och inte kan avhjälpas inom skälig tid, kan du ha rätt att häva köpet. Läs mer om att häva köpet.
Vem har bevisbördan för att felet är dolt?
Det beror på när felet upptäcks och vilken lag som är tillämplig. Enligt konsumentköplagen presumeras fel som visar sig inom två år ha funnits vid köpet, medan köparen enligt köplagen har full bevisbörda för att felet fanns vid avlämnandet av bilen.
Kan en säljare friskriva sig från allt ansvar?
Nej, särskilt inte enligt konsumentköplagen. Ansvarsfriskrivningar tolkas restriktivt, och säljaren kan fortfarande hållas ansvarig för dolda fel. Ansvarsfriskrivningar kan därmed vara giltiga om de avser specifika fel.
Är det värt att ta hjälp av en advokat?
Om det handlar om stora summor eller komplexa juridiska frågor kan det vara klokt att anlita en jurist eller advokat för att säkerställa att dina rättigheter tillvaratas. Kravet ska dock överstiga ett halvt prisbasbelopp (= cirka 30 000 kr) för att det ska vara värt att anlita juridiskt ombud.
Antal vunna eller förlikta mål
Eftersom vi inte tar oss an fall där vi bedömer att klienten har ringa möjlighet till framgång kan vi stoltsera med 9 av 10 vunna eller förlikta mål inom köprättslig juridik.
- Övrig civilrättslig och offentligrättslig juridik
- Köprättslig juridik
Experter på köprätt
Vi lägger ungefär 75 % av vår arbetstid på köprättslig juridik. Du kan således vara trygg i att detta är vårt specialistområde.