Har du köpt en krockskadad bil?

– Vilka rättigheter har du enligt lag?

Den här artikeln gäller köp av bil från en bilhandlare i egenskap av privatperson.

Om köparen inte tydligt och separat har godkänt brister i en bils skick ska bilens kvalité och egenskaper motsvara köparens befogade förväntningar. Köparens befogade förväntningar styrs bland annat av ålder, miltal och pris. Köparen har rätt att ha större förväntningar på en nyare bil som har uppnått en lägre körsträcka än på en äldre bil som har uppnått en lång körsträcka. Om en skada eller ett fel inte är normalt för ålder, miltal och pris (framförallt rena slitagefel) kan det utgöra köprättsligt fel som säljaren ansvarar för. Om felet gör att bilen är sämre än vad köparen har rätt att förvänta sig, spelar det ingen roll om säljaren har känt till felet eller inte. Läs mer om vad en köpare har rätt att förvänta sig.

En bilfirma har även en skyldighet att inför ett köp upplysa en konsument om förhållanden som denne skäligen kan räkna med att bli upplyst om.

– Felaktigt reparerad eller ej reparerad krockskada

En krockskada av allvarligare art som är felaktigt reparerad får betraktas som ett oväntat fel och inget som en köpare kan förvänta sig, förutsatt att han inte särskilt upplysts om felet. En felaktigt reparerad krockskada bör därför i normalfallet innebära att en bil är sämre än vad köparen har rätt att förvänta sig, vilket leder till att säljaren är skyldig att vidta åtgärd.

– Reparerad krockskada

En annan situationen är då det handlar om en tidigare krockskada som är reparerad på ett korrekt sätt. Normalt föreligger inte något fel efter att en fackmässig reparation har företagits och därför är det ingenting som går att åberopa i normalfallet.

Ytterligare annan är situationen om bilen är en importbil som varit skrotad i utlandet. I Hovrätten för västra Sveriges dom T 4981-18 konstaterade domstolen att det faktum att en bil tidigare har varit skrotad kan i sig få följdverkningar såsom ett lägre marknadsvärde på bilen och därför kan omständigheten att en bil varit skrotad i utlandet göra att den är i sämre skick än vad köparen med fog kunnat förutsätta vid köpet. Den ska därmed i juridisk mening betraktas som felaktig. En köpare har därför normalt rätt att utgå från att en bil inte varit skrotad tidigare.

En säljare bör även ha en upplysningsplikt för att upplysa om att en bil har varit skrotad eller liknande och reparerats i samband med import om säljaren kan förväntas ha känt till detta.

– Låt din jurist göra anmälan till din rättsskyddsförsäkring!

Tecknade du bilförsäkring samma dag som du köpte bilen? Bra, då täcks du av försäkringens rättsskyddsmoment! Rättsskyddet täcker normalt 60 % av dina kostnader för att anlita juridiskt ombud. Resten av kostnaderna utgörs av självrisk, som du betalar. I ett typiskt fall där förlikning sker på ett tidigt stadium kan självrisken för dig som klient stanna på 4-8000 kr. Läs mer om priser och rättsskyddsförsäkring.

– Observera krav på reklamation

För att kunna häva ett köp är en förutsättning att en reklamation är utförd inom en viss tid efter att ett fel har upptäckts, eller borde ha upptäckts. Genomförd reklamation är också en förutsättning för att aktivera rättsskyddsmomentet i din bilförsäkring som kan täcka juridiska kostnader.

Besök vår särskilda sida för mer information om reklamation där du har möjlighet att upprätta en reklamation direkt online (länk till reklamationssida).

– Anlita en biljurist – anlita Juristbyrån Din Juridik

På Juristbyrån Din Juridik driver vi som en av våra huvudinriktningar rättsfall som involverar bilar och andra fordon. Detta gör att vi har unik kompetens kring biljuridik som krävs för att driva ditt ärende framåt på bästa sätt. Ibland kan det finnas skäl att ingå förlikning med säljaren, då förhandlar vi för din räkning, enligt dina instruktioner. I andra fall låter vi ärendet gå hela vägen till dom i domstol.

Kontakta oss

Upp till 15 minuter kostnadsfritt

Kontakta oss redan idag genom att ringa 08-559 16 295 för att diskutera ditt juridiska problem och förutsättningarna för att driva din tvist med hjälp av oss. Vi ger dig upp till 15 minuters kostnadsfri rådgivning. Notera att du i många fall kan ha rätt till rättsskyddsersättning i din försäkring som kan täcka större delen av kostnaderna.

Antal vunna eller förlikta mål

Eftersom vi inte tar oss an fall där vi bedömer att klienten har ringa möjlighet till framgång kan vi stoltsera med 9 av 10 vunna eller förlikta mål inom köprättslig juridik.

  • Övrig civilrättslig och offentligrättslig juridik
  • Köprättslig juridik

Experter på köprätt

Vi lägger ungefär 75 % av vår arbetstid på köprättslig juridik. Du kan således vara trygg i att detta är vårt specialistområde.

  • Domstolsprocess
  • Tredskodom eller av motparten medgivet krav

Oftast lösning utan rättegång

I över 50 % av fallen löser vi fallet utan att det behöver gå till huvudförhandling och dom. Till exempel genom att motparten medger kravet eller får en så kallad tredskodom mot sig.

Omdömen

UTMÄRKT
31 recensioner
Hasse Khreis
Hasse Khreis
2023-02-20
Vill tacka Din juridik som verkligen löste mitt problem då bilhandlaren vägrade köpa tillbaka bilen, efter att din jurdik satt igång så dröjde det inte länge innan företaget valde och köpa tillbaka bilen. otroligt nöjd med agerandet samt bemötandet, kan inget annat än att ge Din jurudik en 5a.. tusen tack igen.MVH HNK BIL AB
Läs mer
Cen Rolfsson
Cen Rolfsson
2023-02-18
Proffsigt och sakkunnigt. Stöd genom hela processen. Kunde inte önska oss mer. Hittade online och helnöjd med valet.
Läs mer
Debbie Lewinter
Debbie Lewinter
2023-02-14
Tacksam för den hjälp jag fick av Markus på Juristbyrån Din Jurist. 10 månaders krångel med bilfirman slutade nu med att jag äntligen fick tillbaka pengarna för bilen.Kan varmt rekommendera!
Läs mer
Bulut Özkan
Bulut Özkan
2023-02-08
Tack för all hjälp. Glad att jag hittade er.
Läs mer
TheAlassio80
TheAlassio80
2023-01-23
Hade problem med en bilfirma och Marcus skötte ärendet med bravur! Förlikning och jag fick tillbaka mina pengar! Rekommenderas starkt!
Läs mer
Arber Jusufi
Arber Jusufi
2023-01-20
Rekommenderar starkt Din Juridik, Marcus löste mitt bilproblem på nolltid och jag fick köpet hävt.
Läs mer
Nelson Cornejo
Nelson Cornejo
2023-01-18
Läs mer
Norling
Norling
2022-12-15
Helt perfekt service! Snabbt bemötande och snabbt svar om Marcus kunde hjälpa mig eller ej. Vid problem med bilförsäljare som inte vill hjälpa till vid problem, ta kontakt med Din juridikMvh Kenny
Läs mer
lasse kurula
lasse kurula
2022-12-13
En stor fjäder i hatten till Marcus Palmberg. Även en hårdnackad bilskojare fick ge vika när MP fick reda ut om lagar och förordningar,snabb tydlig och ett trevligt bemötande, En solklar rekommendation. Lasse Kurula.
Läs mer
Ida Larzenius
Ida Larzenius
2022-12-06
Fick hjälp med ett bilärende som avslutades med förlikning. Vi fick tillbaka hela köpebeloppet för bilen samt självrisken för våra juristkostnader. Är mycket glad för att vi anlitade Din Juridik!
Läs mer