Hur skriver man ett testamente?
- Kan jag själv skriva ett testamente?

Det finns inget krav på att gå till en jurist för att upprätta ett testamente. I vår onlinetjänst får du hjälp med vilka formkrav som finns för att ett testamente ska vara giltigt, samt hur du går tillväga för att upprätta testamentet.

För att skriva ett testamente som också är juridiskt giltigt måste ett antal formkrav vara uppfyllda. Formkrav är krav som handlar om formen på handlingen snarare än innehållet (hur du vill testamentera).

De formkrav som gäller för testamenten återfinns i ärvdabalken (ÄB). I 10 kap 1 §  ÄB anges att testamente ska upprättas skriftligen, undertecknas av dig som upprättar testamentet och att din signatur ska bevittnas av två vittnen. Kravet på vittnena framgår av 10 kap 4 § ÄB – vittnena ska bland annat vara över 15 år, vara psykiskt tillräkneliga, ej stå att ärva något genom testamentet och ej heller vara släkt med den som upprättar testamentet.

Annat att tänka på

Formkraven för testamente är relativt enkla att förstå sig på som du kan se ovan. Det finns dock andra komplikationer. Frågan om laglott kan bli juridiskt komplicerad. Om ditt förordnande inte följer laglotten kan testamentet angripas i domstol och delar av det kan bortses från. Läs mer om laglott. En del väljer att istället skänka bort sina tillgångar medan man fortfarande lever för att undvika att en bröstarvinge får något arv – ett sådant förfarande kan angripas juridiskt, se 7 kap 4 § Ärvdabalken.

Boka upprättande av testamente via telefon

Om du har särkullbarn, har frågor om laglott, eller önskar införa särskilda villkor i ditt testamente rekommenderar vi dig att inte försöka skriva testamentet själv, utan istället att boka ett telefonmöte med vår jurist som upprättar ditt testamente åt dig. I övriga fall kan du enkelt och smidigt använda vår onlinetjänst för upprättande av testamente. Besök vår sida gällande upprättande av testamente.

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *