Köpt bil med fel?

Guide steg för steg – Så här gör du för att reklamera bilköpet

 

Steg 1

Reklamera till säljaren att du har upptäckt fel på bilen. En reklamation innebär att du berättar för säljaren vilka fel du har upptäckt och att du anser att säljaren ansvarar för felen. Det är viktigt att du reklamerar på ett sätt som är läsbart i efterhand så att du kan bevisa att reklamation har skett. Det enklaste är normalt att skicka ett e-postmeddelande till säljarens uppgivna e-postadress. Det kan i vissa situationer vara bättre att skicka ett rekommenderat brev.

Vid köp i egenskap av privatperson av en bilfirma är säljaren i normalfallet ansvarig för att reparera fel som visat sig i nära anslutning till köpet och som inte är normala för ålder och miltal, medan det vid privatköp beror på omständigheterna. Läs mer om köp från bilfirma. Läs mer om bilköp från privatperson eller mellan företag.

Steg 2

Om säljaren vägrar godta din reklamation, eller inte vidtar någon åtgärd, är det dags att dokumentera felen på bilen genom att låta en oberoende verkstad felsöka och skriva ett utlåtande. På detta sätt kan du bevisa att det faktiskt är fel på bilen och vad felen konkret innebär. Du får normalt även ett underlag angående reparationskostnaden. Det hjälper dig att avgöra om du bör gå vidare med en juridisk process. Det kan vara en god idé att skicka utlåtandet till säljaren som ett sista försök att göra upp i godo.

Steg 3

Du kan välja att göra en anmälan till allmänna reklamationsnämnden (ARN) om du är privatperson och har en tvist med en bilhandlare. ARN-processen tar dock lång tid och resulterar endast i en rekommendation om hur tvisten kan lösas. Rekommendationen är inte bindande för säljaren. Endast om motparten är ett större och väletablerat företag kan du i regel räkna med att rekommendationen följs.

Om ditt krav uppgår till minst ett halvt prisbasbelopp (26 750 kr för år 2023) kan vi hjälpa dig att driva ditt krav mot säljaren. Om du omfattas av rättsskyddsförsäkring gör vi anmälan dit och försäkringen täcker då övervägande delen av arvodet. Läs mer om priser eller kontakta oss.

Kontakta oss

Upp till 15 minuter kostnadsfritt

Kontakta oss redan idag genom att ringa 08-559 16 295 för att diskutera ditt juridiska problem och förutsättningarna för att driva din tvist med hjälp av oss. Vi ger dig upp till 15 minuters kostnadsfri rådgivning. Notera att du i många fall kan ha rätt till rättsskyddsersättning i din försäkring som kan täcka större delen av kostnaderna.

Antal vunna eller förlikta mål

Eftersom vi inte tar oss an fall där vi bedömer att klienten har ringa möjlighet till framgång kan vi stoltsera med 9 av 10 vunna eller förlikta mål inom köprättslig juridik.

 • Övrig civilrättslig och offentligrättslig juridik
 • Köprättslig juridik

Experter på köprätt

Vi lägger ungefär 75 % av vår arbetstid på köprättslig juridik. Du kan således vara trygg i att detta är vårt specialistområde.

 • Domstolsprocess
 • Tredskodom eller av motparten medgivet krav

Oftast lösning utan rättegång

I över 50 % av fallen löser vi fallet utan att det behöver gå till huvudförhandling och dom. Till exempel genom att motparten medger kravet eller får en så kallad tredskodom mot sig.

Omdömen

Vad våra klienter säger
 • Kunde inte fått en bättre Jurist. Så hjälpsam och alltid tillgänglig. Hans hjälp var ovärderlig. Kan varmt rekommendera denna juristfirma.

  camilla warnborg Avatar camilla warnborg
  5 december 2023

  OK lätt kontakt,snabbt och precist!

  per grönlund Avatar per grönlund
  30 november 2023

  Strålande arbete av Marcus. Satte sig väldigt bra in i ärendet som gällde ett bilköp av en bilfirma i Stockholm som visade sig vara riktiga bilskojare. Rekommenderar varmt att du... läs mer

  Carina Pettersson Avatar Carina Pettersson
  23 november 2023
 • Marcus hjälpte oss med att häva ett bilköp genom förlikning med bilfirman. Vi ville undvika en tvist i domstol då det kan bli en utdragen process med oviss utgång. ... läs mer

  Johanna Lindkvist Avatar Johanna Lindkvist
  16 november 2023

  Hade det inte varit för er så hade vi gett upp även när vi visste att vi hade rätten på vår sida, så fruktansvärt duktiga och kunniga! Precis som... läs mer

  Danne Rosengren Avatar Danne Rosengren
  16 november 2023

  Marcus är supertrevlig, effektiv och mycket professionell. Rekommenderar varmt!

  Anna W Avatar Anna W
  7 november 2023
 • Tacksam för den hjälpen jag fick av Marcus. Hade problem med bilfirman och Marcus löste mitt ärende som en kung, utan krångel. Tacksam att jag hittade er. Rekommenderar starkt!

  Abdinajib Ahmed Avatar Abdinajib Ahmed
  7 november 2023

  Riktigt bra Jurist han fick ärendet det tog en vecka så var allt klart hade en annan advokat som höll på i 6 månad utan resultat på ett mycket enkelt... läs mer

  Fadi Tahan Avatar Fadi Tahan
  7 november 2023

  Vi fick stort förtroende för Marcus och bra assistans i en trängd situation. Rekommenderas.

  Jan Falton Avatar Jan Falton
  7 oktober 2023