Köpt bil med fel?

Guide steg för steg – Så här gör du för att reklamera bilköpet

 

Steg 1

Reklamera till säljaren att du har upptäckt fel på bilen. En reklamation innebär att du berättar för säljaren vilka fel du har upptäckt och att du anser att säljaren ansvarar för felen. Det är viktigt att du reklamerar på ett sätt som är läsbart i efterhand så att du kan bevisa att reklamation har skett. Det enklaste är normalt att skicka ett e-postmeddelande till säljarens uppgivna e-postadress. Det kan i vissa situationer vara bättre att skicka ett rekommenderat brev.

Vid köp i egenskap av privatperson av en bilfirma är säljaren i normalfallet ansvarig för att reparera fel som visat sig i nära anslutning till köpet och som inte är normala för ålder och miltal, medan det vid privatköp beror på omständigheterna. Läs mer om köp från bilfirma. Läs mer om bilköp från privatperson eller mellan företag.

Steg 2

Om säljaren vägrar godta din reklamation, eller inte vidtar någon åtgärd, är det dags att dokumentera felen på bilen genom att låta en oberoende verkstad felsöka och skriva ett utlåtande. På detta sätt kan du bevisa att det faktiskt är fel på bilen och vad felen konkret innebär. Du får normalt även ett underlag angående reparationskostnaden. Det hjälper dig att avgöra om du bör gå vidare med en juridisk process. Det kan vara en god idé att skicka utlåtandet till säljaren som ett sista försök att göra upp i godo.

Steg 3

Du kan välja att göra en anmälan till allmänna reklamationsnämnden (ARN) om du är privatperson och har en tvist med en bilhandlare. ARN-processen tar dock lång tid och resulterar endast i en rekommendation om hur tvisten kan lösas. Rekommendationen är inte bindande för säljaren. Endast om motparten är ett större och väletablerat företag kan du i regel räkna med att rekommendationen följs.

Om ditt krav uppgår till minst ett halvt prisbasbelopp (26 750 kr för år 2023) kan vi hjälpa dig att driva ditt krav mot säljaren. Om du omfattas av rättsskyddsförsäkring gör vi anmälan dit och försäkringen täcker då övervägande delen av arvodet. Läs mer om priser eller kontakta oss.

Kontakta oss

Upp till 15 minuter kostnadsfritt

Kontakta oss redan idag genom att ringa 08-559 16 295 för att diskutera ditt juridiska problem och förutsättningarna för att driva din tvist med hjälp av oss. Vi ger dig upp till 15 minuters kostnadsfri rådgivning. Notera att du i många fall kan ha rätt till rättsskyddsersättning i din försäkring som kan täcka större delen av kostnaderna.

Antal vunna eller förlikta mål

Eftersom vi inte tar oss an fall där vi bedömer att klienten har ringa möjlighet till framgång kan vi stoltsera med 9 av 10 vunna eller förlikta mål inom köprättslig juridik.

 • Övrig civilrättslig och offentligrättslig juridik
 • Köprättslig juridik

Experter på köprätt

Vi lägger ungefär 75 % av vår arbetstid på köprättslig juridik. Du kan således vara trygg i att detta är vårt specialistområde.

 • Domstolsprocess
 • Tredskodom eller av motparten medgivet krav

Oftast lösning utan rättegång

I över 50 % av fallen löser vi fallet utan att det behöver gå till huvudförhandling och dom. Till exempel genom att motparten medger kravet eller får en så kallad tredskodom mot sig.

Omdömen

Vad våra klienter säger
 • Mitt ärende gällde en bilfirma som ej ville göra rätt för sig gällande en bil som var i betydligt sämre skick än utlovat. Marcus skötte i princip allt med ärendet... läs mer

  Kim Zanoni Avatar Kim Zanoni
  11 augusti 2023

  Bästa juristbyrån när det gäller tvist med bilhandlare. Vi fick vara pengar tilbacka för bil och lite extra. 100% lätt rekommenderat.

  Paweł Jerzycki Avatar Paweł Jerzycki
  11 augusti 2023

  Marcus var kunnig, korrekt, tillgänglig, engagerad och mycket hjälpsam.

  Christel Olsson Avatar Christel Olsson
  28 juli 2023
 • Duktiga och hjälpsama tack för hjälpen

  Mario Martinovic Avatar Mario Martinovic
  21 juli 2023

  Fick bra rådgivning av Marcus för hur jag skall gå vidare i mitt ärende gällande hävning av båtköp.

  Paco Matta Roos Avatar Paco Matta Roos
  21 juli 2023

  Fick en väldigt bra och professionell hjälp och med Marcus hjälp hittade vi en förlikning med bilfirman som köpte tillbaka min bil. Stort tack!!!!

  Mikael Wennerström Avatar Mikael Wennerström
  18 juni 2023
 • Fint bemötande! Lätta att få kontakt med och snabb feedback! Rekomenderar!

  annica boström Avatar annica boström
  18 juni 2023

  Kan varmt rekommendera Din jurist för att lösa tvist. De är snabba och sakliga, och bra resultat!

  inger eriksson Avatar inger eriksson
  18 maj 2023

  Proffsigt och sakkunnigt. Stöd genom hela processen. Kunde inte önska oss mer. Hittade online och helnöjd med valet.

  Cen Rolfsson Avatar Cen Rolfsson
  18 februari 2023